Ako grilovať zdravo a ekologicky?

Happy family having barbecue party in backyard.Food,family,fun and happiness concept.

Grilovanie k letu nepochybne patrí. Je to ideálna príležitosť stretnúť sa s rodinou a kamošmi pri uvoľnenej atmosfére. No popri tom, ako sa nám na grile opeká zelenina či šťavnaté mäso, v pozadí prebieha stará známa debata: Je grilovanie vlastne zdravé alebo nie? A čo ekológia – dá sa grilovať aj s ohľadom na planétu?

Prečo grilovanie (občas) dostáva zlú povesť?

Grilovanie má svoje nesporné čaro. Jedlo sa pripravuje bez zbytočných tukov, pretože tie pri grilovaní prirodzene odtekajú preč. Takže by sa dalo povedať, že grilovanie je celkom zdravé, nie?

No… áno aj nie.

Family having a barbecue party in their garden in summer

Problém nastáva, keď tuk z mäsa začne kvapkať priamo na rozžeravené uhlíky. V tom momente sa z neho môžu uvoľňovať nie úplne zdravé látky, ktoré stúpajú späť k jedlu a môžu ho „kontaminovať“. A tie už, bohužiaľ, také zdravé nie sú.

Ďalší problém nastáva, keď sa jedlo príliš spáli, čo sa pri grilovačke stáva dosť často. Spálené kúsky mäsa či zeleniny vyzerajú síce chrumkavo, ale môžu obsahovať škodlivé látky, ktoré naše telo neocení.

A ak máte ešte k tomu starý nekvalitný gril bez regulácie teploty, šanca na pripálenie a vznik škodlivín sa výrazne zvyšuje.

Ako teda grilovať zdravšie a ekologickejšie?

1. Zvoľte správny typ grilu

– Elektrický gril je najčistejšou a najšetrnejšou voľbou vhodnou aj na balkón, produkuje minimum dymu a škodlivín.
– Plynový gril je ekologickejší než uhlíkový s jednoduchou reguláciou teploty.
– Uhlíkový gril je síce klasika, ale pozor na kvalitu, vyberte si radšej model s poklopom a reguláciou teploty, aby ste predišli spáleniu jedla.

Unrecognizable man cooking seafood on a barbecue grill in the backyard.

2. Používajte prírodné a ekologické palivo

– Najlepšie sú brikety alebo uhlie z certifikovaných udržateľných zdrojov (napr. FSC).
– Vyhnite sa chemickým podpaľovačom a použite prírodné alternatívy (drevitá vlna, eko podpaľovače bez ropy).
– Pri plynových alebo elektrických griloch nevzniká decht, sadze ani škodlivý dym.

3. Dajte šancu zelenine a rastlinnej strave

– Grilovať môžete aj cuketu, baklažán, papriku, šampiňóny, halloumi syr, tofu či tempeh.
– Čím menej tuku, tým menej odkvapkávania a škodlivých látok.
– Rastlinné jedlá majú zároveň nižšiu uhlíkovú stopu.

Grilled vegetables mix on a stone serving board - zucchini eggplant onions corn mushroom tomato

4. Predchádzajte spáleniu a tvorbe škodlivín

– Používajte grilovacie tácky, alobal alebo podložky – chránia jedlo pred kontaktom s plameňom.
– Grilujte na stredných teplotách, nie prudko
– Odstraňujte spálené kúsky, lebo tie sú najviac rizikové.
– Marinujte mäso (bylinky, citrusy, cesnak) – marinovanie mäsa v zmesi s antioxidantmi môže znížiť tvorbu škodlivých látok, ktoré vznikajú pri grilovaní na vysokých teplotách, navyše dobre naložené mäso sa pečie rovnomernejšie a menej sa vysúša.

5. Znížte odpad a grilujte udržateľnejšie

– Vyhnite sa jednorazovým plastom, radšej používajte klasické riady alebo ekologické alternatívy.
– Omáčky a marinády si pripravte doma.

Woman pours soy sauce based marinade into glass cooking dish to marinate Pieces of Fresh tuna Fish fillet

– Zvyšky jedla skúste využiť aj na druhý deň a nielen vyhodiť.
– Odpad po grilovačke dôsledne roztrieďte.

6. Majte poruke pomocníkov, ktorí šetria nervy aj prírodu

– Grilovanie je často mastná záležitosť, preto myslite na kvalitné kuchynské utierky, ktoré zbavia každej nečistoty.
– Kvalitné kuchynské utierky, na ktoré môžete nechať odkvapkať mastnejšie jedlá – ideálne sú Good for food utierky, ktoré sú vhodné na kontakt s jedlom.
– Nezabudnite ani na prestretý stôl – obrúsky či univerzálne kuchynské utierky poslúžia nielen pri stolovaní, ale aj na odsatie prebytočného tuku, navyše, tie s decentným dizajnom môžu byť aj praktickou, aj štýlovou súčasťou grilovačky.

A package of Harmony "Good for Food" kitchen paper towels with a green swan logo, a bowl of colorful fresh salad in the background, and labels highlighting extra length, food contact suitability, and a promotional contest.

7. Starajte sa o svoj gril

– Gril čistite po každom použití – zvyšky spáleného jedla zvyšujú riziko kontaminácie.
– Dobre udržiavaný gril vydrží dlhšie a bude bezpečnejší na používanie.

Chcete viac takýchto tipov?

Prihláste sa na odber nášho newslettera a dostávajte praktické rady, inšpirácie pre domácnosť aj novinky zo sveta Harmony priamo do vašej e-mailovej schránky.

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť
Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: eko tipy Voľný čas
Ďalšie články

Tipy na sezónne vegetariánske lahôdky na grile

Dá sa chutne grilovať aj bez mäsa? Určite áno! Či...

Zistiť viac

Vyčarujte si z balónika prírodné tienidlo

S trochou trpezlivosti a kreativity si môžete doma vytvoriť rozprávkové...

Zistiť viac

Keramický pomocník pre dokonalé aranžovanie

Aj jednoduchý detail dokáže zmeniť spôsob, akým kvety vo váze...

Zistiť viac