Ako variť sezónne pre celú rodinu
Sezónne varenie je jednoduchý spôsob, ako priniesť na stôl čerstvosť, pestrosť a zdravie. Ovocie a zelenina zo sezóny obsahujú viac vitamínov, sú chutnejšie a zároveň šetrnejšie k peňaženke i životnému prostrediu. Navyše deti sa tak prirodzene učia spoznávať chute roka. Pripravili sme pre vás praktický „kalendár chutí“ – tipy a recepty, ktoré spríjemnia každé ročné obdobie.
Jar prináša prvú čerstvú zeleninu, ktorá je po dlhej zime plná vitamínov.
Sezónne suroviny: mladá cibuľka, reďkovky, špenát, medvedí cesnak, hrášok, bylinky
Recepty na inšpiráciu:
Jarný šalát s reďkovkou a so špenátom
Ingrediencie: reďkovky, mladý špenát, varené vajíčka, jogurt, pažítka
Postup: Zeleninu nakrájajte, zmiešajte s vajíčkami a so zálievkou z jogurtu a pažítky.
Polievka z medvedieho cesnaku
Ingrediencie: medvedí cesnak, zemiaky, smotana, vývar
Postup: Zemiaky uvarte vo vývare, pridajte nasekaný cesnak a rozmixujte. Zjemnite smotanou.

Tip: Pri umývaní byliniek vám ušetria čas papierové utierky, ktoré jemne odsajú vodu a listy zostanú chrumkavé.
V lete je stôl plný pestrých farieb a šťavnatých chutí.
Sezónne suroviny: paradajky, uhorky, paprika, cuketa, bobuľové ovocie, broskyne
Recepty na inšpiráciu:
Grilovaná cuketa s paradajkami a mozzarellou
Ingrediencie: cuketa, paradajky, mozzarella, olivový olej, bazalka
Postup: Plátky cukety a paradajok ugrilujte, poukladajte s mozzarellou a pokvapkajte olejom.

Letný zeleninový šalát s kuskusom
Ingrediencie: kuskus, paradajky, uhorka, paprika, olivový olej, citrónová šťava, čerstvá petržlenová vňať
Postup: Kuskus zalejte vriacou vodou, nechajte napučať, premiešajte s nakrájanou zeleninou, olejom, citrónovou šťavou a bylinkami.
Tip: Letné grilovanie býva veselá, ale „neporiadková“ záležitosť, preto majte poruke obrúsky, ktoré uľahčia servírovanie a očistia ruky.
Jeseň prináša bohatú úrodu a hrejivé chute, ktoré nasýtia aj zahrejú.
Sezónne suroviny: tekvica, kapusta, zemiaky, jablká, hrušky, orechy
Recepty na inšpiráciu:
Krémová tekvicová polievka
Ingrediencie: tekvica, mrkva, cibuľa, smotana, tekvicové semienka
Postup: Zeleninu orestujte, zalejte vývarom, uvarte a rozmixujte. Podávajte so semienkami.

Jablkový koláč so škoricou
Ingrediencie: jablká, cesto (lístkové alebo kysnuté), škorica, cukor, orechy
Postup: Nakrájané jablká osoľte, pridajte škoricu, naukladajte na cesto a upečte dozlatista.
Tip: Pri lúpaní tekvice či jabĺk sa určite hodia pevné papierové utierky na utieranie dosky, rúk aj kuchynskej linky.
Zima je obdobím sýtych jedál, ktoré posilnia imunitu a dodajú energiu.
Sezónne suroviny: mrkva, zeler, cvikla, šošovica, fazuľa, kyslá kapusta
Recepty na inšpiráciu:
Šošovicový prívarok
Ingrediencie: červená šošovica, cibuľa, cesnak, mrkva, smotana
Postup: Zeleninu orestujte, pridajte šošovicu, zalejte vývarom, povarte a dochuťte smotanou.
Pečená cvikla s jablkom a medom
Ingrediencie: cvikla, jablká, med, orechy
Postup: Cviklu a jablká nakrájajte, pokvapkajte medom, pridajte orechy a upečte.

Tip: Pri servírovaní hustých jedál využijete elegantné obrúsky, ktoré dotvoria rodinnú atmosféru a postarajú sa o čistý stôl.
Sezónne varenie prináša do kuchyne pestrosť a radosť z objavovania chutí prírody počas celého roka. Stačí sa riadiť tým, čo práve dozrieva, a pridať trochu kreativity.
Ak vás sezónne varenie inšpirovalo, prečítajte si aj článok Ako si vypestovať vlastné bylinky a zeleninu a zistite, ako si doma dopestovať čerstvé chute, ktoré potom využijete v kuchyni po celý rok.
Aké športy prospievajú ženskému a aké mužskému organizmu?
Štúdia z portálu Veda na dosah ukázala, že ženy dokážu...
Zistiť viacAko si vytvoriť okamih pohody?
Každý si zaslúži chvíľku len pre seba. Stačí spomaliť, naladiť...
Zistiť viacAko zapojiť deti počas školského roku do starostlivosti o domácnosť
Začiatok školského roka je pre rodičov vždy malý maratón –...
Zistiť viac

