Letné grilovanie: Recepty a tipy na úžasné jedlá
                    Leto je ideálny čas na grilovanie s priateľmi, rodinou a vychutnanie si lahodného jedla pod holým nebom. Či už ste skúsený gril majster, alebo nováčik, ktorý chce zapôsobiť na svojich hostí, v našom článku nájdete chutné recepty, vďaka ktorým bude váš zážitok z letného grilovania úžasný.
Predtým, ako sa vrhneme na recepty, poďme si povedať niekoľko základných tipov pre skvelé grilovanie:
– Predhriatie grilu: Pred grilovaním vždy predhrejte gril cca 15 – 20 minút. To zaistí rovnomerné grilovanie a pomáha predchádzať prilepeniu jedla.
– Čistenie grilovacích roštov: Čisté rošty znižujú riziko prihorenia.
– Naolejujte mriežky: Pomocou papierovej utierky namočenej v oleji jemne potrite mriežky grilu. To pomáha predchádzať lepeniu a pridáva na chuti.
– Použite teplomer na mäso: Aby ste predišli prepečeniu alebo nedopečeniu, použite teplomer na kontrolu vnútornej teploty mäsa.
Recepty na úžasné jedlá na gril:
1. Šťavnaté kofty na grile od pána Tymiána

Ingrediencie na kofty:
– 330 g mletého hovädzieho mäsa,
– 220 g mletého bravčového mäsa, 
– 70 g najemno nastrúhanej cibule, 
– 2 PL strúhanky, 
– 1 vajce, 
– 3 strúčiky cesnaku, 
– 3 PL najemno nasekanej petržlenovej vňate, 
– 1 ČL soli, 
– 1 ČL údenej papriky, 
– 1 ČL mletého čierneho korenia, 
– ½ rasce, 
– rastlinný olej. 
Ingrediencie na dresing:
– 200 ml bieleho jogurtu, 
– 3 PL čerstvo nasekanej mäty, 
– šťava z ½ citróna, 
– štipka soli, 
– štipka čierneho mletého korenia.
Pozrite si na tento recept videopostup.
2. Grilované krevety s cesnakom a citrónovou omáčkou
Ingrediencie:
– 500 g olúpaných a očistených kreviet, 
– 2 PL olivového oleja, 
– 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, 
– šťava z citróna,  
– štipka soli a mletého čierneho korenia,  
– nasekaná petržlenová vňať. 
Postup:
V miske zmiešame roztlačený cesnak, olivový olej, šťavu z citróna, korenie a petržlenovú vňať. Následne krevety namočíme do zmesi a necháme odstáť asi 15 minút. Následne krevety grilujeme 3 minúty z každej strany tak, aby boli krásne prepečené.
3. Grilované mäsové guľky
Ingrediencie na 4 porcie:
– 500 g mletého mäsa, 
– 1 PL paradajkového pretlaku, 
– 3 PL sójovej omáčky, 
– 6 cibuliek, 
– petržlenová vňať, 
– zázvor, 
– štipka soli a mletého čierneho korenia. 
Postup:
Osolíme a okoreníme mäso, pridáme paradajkový pretlak, sójovú omáčku a nakrájanú petržlenovú vňať. Premiešame a začneme tvarovať guličky, ktoré následne napichujeme na grilovaciu ihlu. Striedame mäsové guličky a cibuľku. Grilujeme zo všetkých strán.
4. Grilovaná čili treska
Ingrediencie:
– 1 cibuľa, 
– čerstvý nasekaný koriander, 
– olivový olej, 
– sušené paradajky,  
– 2 roztlačené strúčiky cesnaku,  
– 4 PL čili džemu,  
– štipka soli a mletého čierneho korenia. 
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiešame v miske. Následne do zmesi vložíme tresku a necháme marinovať aspoň 30 minút. Rybu grilujeme 20 minút na stredne vysokej teplote a otočíme, keď je mäso prepečené.
Veríme, že si vďaka našim tipom a receptom grilovaciu sezónu užijete naplno!
Ako na strašidelne dobré gaštany?
Jeseň bez pečených gaštanov? To by bol hotový horor! Upečte...
Zistiť viacAko si vyrobiť hracie kocky z roliek?
Dutinky z toaletného papiera nemusia skončiť v koši, dajú sa...
Zistiť viacDomov, ktorý vždy krásne vonia
Príjemná vôňa dokáže navodiť útulnú atmosféru a zmeniť váš domov...
Zistiť viac




