Veľkonočné pokrmy našich predkov a recepty, ktoré si môžete pripraviť

Veľká noc je nielen sviatkom duchovného znovuzrodenia, ale aj obdobím, kedy sa na Slovensku tradične pripravovali jedlá symbolizujúce jar, hojnosť a nové začiatky. Mnohé z týchto pokrmov sa dedili z generácie na generáciu a aj dnes si ich môžeme pripraviť podľa receptov, ktoré nám priblížila známa etnologička Katarína Nádaská.

 

 

Pečené jahňa alebo kozľa

V minulosti bolo pečenie jahňaťa alebo kozľaťa neoddeliteľnou súčasťou veľkonočného nedeľného obeda. Toto jedlo symbolizovalo nevinnosť a nové začiatky.

Ingrediencie:

– 4 strúčiky cesnaku

– soľ, čierne korenie

– 2 lyžice bravčovej masti

– rozmarín a tymian

– 200 ml bieleho vína

Postup:

1. Mäso umyte a osušte.

2. Cesnak pretlačte, zmiešajte so soľou, korením, rozmarínom a tymianom.

3. Mäso potrite touto zmesou, polejte roztopenou masťou a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať.

4. Vložte do pekáča, podlejte vínom a pečte pri 180 °C približne 90 minút, pričom mäso pravidelne podlievajte šťavou.

 

 

Veľkonočná baba

Tento pokrm mal rôzne varianty v závislosti od regiónu. Napríklad v Martine sa pripravovala veľkonočná baba s hubami a medvedím cesnakom.

Ingrediencie:

– 5 rožkov

– 150 ml mlieka

– 200 g oravskej slaniny

– 2 hrste sušených húb

– 5 vajec

– soľ, mleté čierne korenie

– medvedí cesnak (alebo petržlenová vňať)

Postup:

1. Huby namočte do horúcej vody na 30 minút.

2. Rožky nakrájajte na kocky a zalejte mliekom.

3. Slaninu opražte, pridajte k rožkom spolu s nasekanými hubami a žĺtkami.

4. Dochuťte soľou, korením a nasekaným medvedím cesnakom.

5. Nakoniec pridajte sneh z bielkov, premiešajte a pečte pri 180 °C asi 50 minút.

 

 

Jarná zemiaková baba

V obci Lomná bola obľúbená zemiaková baba, ktorá sa pripravovala zo surových zemiakov, majoránu a ďalších ingrediencií.

Ingrediencie:

– 1 kg surových zemiakov

– 2 vajcia

– 100 g údenej slaniny

– 2 strúčiky cesnaku

– soľ, majoránň

– čierne korenie

Postup:

1. Zemiaky ošúpte, nastrúhajte a vyžmýkajte prebytočnú vodu.

2. Pridajte vajcia, pretlačený cesnak, majorán, soľ a korenie.

3. Slaninu opražte a vmiešajte do zmesi.

4. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 60 minút, kým povrch nie je chrumkavý.

 

 

Pečivo v tvare baránka

Symbolické pečivo v tvare baránka sa pieklo v hlinených formách a bolo súčasťou sviatočného stola.

Ingrediencie:

– 300 g polohrubej múky

– 150 g cukru

– 4 vajcia

– 100 ml mlieka

– 100 ml oleja

– 1 prášok do pečiva

– vanilkový cukor

– citrónová kôra

Postup:

1. Vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte olej, mlieko a citrónovú kôru.

2. Prisypte múku s práškom do pečiva.

3. Nakoniec vmiešajte tuhý sneh z bielkov.

4. Pečte v hlinenej forme na baránka pri 180 °C asi 40 minút.

 

 

Calty a osúchy

Na Záhorí sa piekli calty, zatiaľ čo vo Vajnoroch boli populárne osúchy z kysnutého cesta, ktoré sa pripravovali na slano so slaninou alebo na sladko s tvarohom či kapustou.

Ingrediencie:

– 500 g polohrubej múky

– 300 ml mlieka

– 20 g droždia

– 1 lyžica cukru

– 1 vajce

– soľ

– slanina alebo tvaroh na plnku

Postup:

1. Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravte kvások.

2. Z múky, vajca, soli a kvásku vypracujte cesto a nechajte kysnúť.

3. Cesto rozdeľte na bochníky, naplňte slaninou alebo tvarohom a pečte pri 180 °C asi 30 minút.

 

Nezabudnite pri prestieraní stola dodať sviatočnú atmosféru krásnymi veľkonočnými obrúskami, ktoré podčiarknu výnimočnosť tohto obdobia a dotvoria príjemnú rodinnú pohodu.

 

 

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: jedlo Stolovanie tipy
Ďalšie články

Ako si vyčarovať krásne stolovanie?

Každý okamih si zaslúži výnimočnú atmosféru. Stačí pár detailov a...

Zistiť viac

Jednoduché večere na rušné dni

September je ako pondelok v kalendári. Čaká nás návrat do...

Zistiť viac

Roztočte si vlastný origami kolotoč!

Z jednoduchých materiálov si vytvoríte točiaci sa karusel s origami...

Zistiť viac