Ako neplytvať jedlom a ušetriť?

Nielen rodinné oslavy, sviatky, majálesy a letné grilovačky, ale aj bežný deň so sebou prináša množstvo jedla, ktoré sa nespotrebuje a na druhý deň sa vyhadzuje. Neplytvať jedlom neznamená jesť menej, ale skôr si všetko lepšie naplánovať. Má to tri výhody – prispievate k lepšej budúcnosti ďalšej generácie, správate sa zodpovedne k našej planéte a aj ušetríte v rámci svojho rodinného rozpočtu. Inšpirujte sa niekoľkými radami, ako byť v domácnosti rozumnejší.

Koľko jedla sa vyhadzuje?

Na úvod si dáme trochu štatistiky. Viaceré zdroje uvádzajú, že každoročne sa až jedna tretina vyrobeného jedla na svete nezje. Na Slovensku sa vyprodukuje odhadom až 0,86 mil. ton potravinového odpadu a až 9 % domácností vyhadzuje jedlo na dennej báze. Príčinami sú najmä to, že nakupujeme viac, ako stihneme spotrebovať a tiež nesprávne uskladnenie potravín. 

Ako tomu môžete zabrániť?

Systém v chladničke

Snažte sa, aby chladnička nebola preplnená a mali ste v nej prehľad. Nenechávajte ju príliš dlho otvorenú, nech z nej neuniká teplo. Tiež do nej nedávajte potraviny, ktoré tam nepatria (avokádo, banány, chlieb, zemiaky, baklažán, nezrelé ovocie, cesnak, cibuľa, med, oleje, orechy, bylinky, korenie, káva). To všetko by mohlo mať na svedomí skrátenú životnosť potravín.
Ak urobíte nový nákup, staršie potraviny umiestnite v chladničke dopredu.

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

Nakupujte sýti

Ísť nakupovať potraviny hladní sa nevypláca. Je veľká pravdepodobnosť, že nakúpite oveľa väčšie množstvo potravín, ktoré nestihnete spotrebovať. Svoje nákupy si preto vopred plánujte. Urobte jeden nákup na niekoľko dní dopredu, a to so zoznamom, ktorý si pripravíte pred nákupom. Snažte sa ho naozaj dodržať. Nakupujte iba to, čo viete, že spotrebujete.

Správne skladovanie

Chlieb by ste nemali dávať do mikroténového vrecúška, nemôže v ňom dýchať a ľahko splesnivie. Zabaľte ho radšej do látkovej utierky a vložte ho do chlebníka pri bežnej izbovej teplote. Naopak, rožky by v látkovej utierke stvrdli, preto sú skôr vhodné na uskladnenie v dóze alebo v spomínanom vrecúšku. Nápoje nepatria na slnko, ale do tmavých a chladnejších priestorov, ako sú pivnice. Tvrdé syry skladujte na chladnom tmavom mieste, dobre vydržia vo voskovom obale. Mäkké syry, ako napríklad mozzarella, vydržia najdlhšie vo svojom pôvodnom náleve.

Zavárajte, mixujte, sušte, mrazte

Niektoré potraviny nemusíte hneď vyhadzovať, skúste im nájsť ešte využitie. Napríklad staršie rožky môžete zapiecť so zeleninou a syrom alebo použiť do obľúbenej žemľovky. Nedopité víno sa dá zamraziť a neskôr použiť do rizota. Pri rozmrazení neskonzumovaného chleba si rozdiel takmer ani nevšimnete. Zvyšky vňate a byliniek zamrazte alebo vysušte. Vysušiť môžete aj plátky cvikle či mrkvy a máte zdravšiu alternatívu obľúbených chipsov. Prezreté ovocie použite do koláčov alebo smoothie nápojov.

Kompostujte

Určitému objemu odpadu sa, samozrejme, vyhnúť nedá. No nie všetko musí skončiť v kontajneri. Ideálnym riešením je kompostovanie. Biologický odpad sa pomocou prirodzeného rozkladu premieňa na organické hnojivo vhodné napríklad na pestovanie rastlín. To, ako správne kompostovať, sa dozviete aj v našom videu.

Nevyhadzujte nedojedené jedlá

Každé jedlo, ktoré si uvaríte v jeden deň ako hlavné, môže na druhý deň poslúžiť ako príloha alebo chutná ingrediencia. Zo zvyšku pečeného kuraťa môžete na druhý deň urobiť prísadu do šalátu. Z nedojedenej ryže viete spraviť rizoto. Stačí pridať zeleninu a kúsok spomínaného kuraťa. Nedojedli ste zeleninu? Zapečte ju s cestovinami. Ak je jedlo stále vhodné na konzum, nájdite mu využitie.

Množstvo potravinových zvyškov, ktoré nájdete doma, vám napovie, ako hospodárite. Rozlišujte a kontrolujte dátumy spotreby a dátumy minimálnej trvanlivosti. Prednostne spracúvajte tie, ktorým sa blíži koniec záruky. Kupujte a varte s rozumom. Dobrú chuť!

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: eko skladovanie domácnosť tipy jedlo kompost
Ďalšie články

Ako pripraviť vývar plný chuti? I Pán Tymián – video

Klasický vývar je v mnohých rodinách synonymom nedele. Skúste si...

Zistiť viac

Spravte si tento rok minimalistické sviatky

Jasné, Vianoce boli odjakživa sviatkami hojnosti. Obdobím, keď si doprajeme...

Zistiť viac

Ako na úspešné sviatky bez hádok?

Sú vaše Vianoce plné pohody, koláčikov a rozprávok? Alebo je...

Zistiť viac