Ako správne skladovať potraviny? Ktorým to svedčí spolu a ktoré neznášajú chlad?

Okolo skladovania potravín existuje minimálne toľko mýtov, ako okolo triedenia odpadu. Tak kam teda naozaj patria paradajky, aký je zaručený spôsob na spomalenie plesne a čo patrí do chladničky?

Všeobecné triky

Ešte kým prejdeme k tomu, ktoré potraviny patria do špajze a ktoré si vyžadujú väčší chlad, povedzme si na úvod zopár všeobecných tipov. Základom je ovocie ani zeleninu pred uskladnením neumývať – rýchlejšie by sa potom pokazili. Čo však pred uložením príde vhod, je odstránenie všetkých poškodených či napadnutých častí – tie sa začnú kaziť ako prvé a pleseň sa z nich môže rozšíriť ďalej.

Užitočné je tiež poznať kuchynské dvojice, ktoré sa medzi sebou znášajú dobre a udržujú sa v kondícii, ale aj tie, ktoré si navzájom škodia. Tak napríklad zemiaky a jablká sú kamaráti – jablká bránia klíčeniu zemiakov a predlžujú tak ich život. Naopak, zemiaky sa nekamarátia s cibuľou, ktorá u nich klíčenie urýchľuje. Ideálnym párom nie sú ani niektoré druhy ovocia a zeleniny. Mrkva, brokolica ani hlávkový šalát príliš nemusia ovocie uvoľňujúce etylén (banány, marhule či hrušky), v ktorého blízkosti sa kazia oveľa rýchlejšie.

Do chladničky

Základom skladovania ovocia a zeleniny v chladničke je suché prostredie. To najlepšie docielite umiestnením papierovej kuchynskej utierky do nádoby či kuchynského šuflíka. Spomedzi ovocia sa v chladničke najviac páči citrusom (aj tie sa však dajú skladovať v špajzi) a hroznu, ktoré je však pred uskladnením vhodné rozdeliť na menšie kúsky, aby sa bobule na spodku nepoškodili a nezhnili.

Všeobecne do chladničky patrí to ovocie a zelenina, ktoré už je poškodené alebo zrelé tak, že sa onedlho môže pokaziť. Chladné prostredie zastavuje proces dozrievania, a preto je vhodné najmä na takýto typ uskladňovania.

Do špajze alebo na poličku

Väčšine ovocia i zeleniny sa páči mimo chladného prostredia – postačí im izbová teplota, chládok a pravidelný prísun vzduchu. Také sú paradajky, uhorky aj papriky, ale i cesnak, cibuľa alebo zemiaky.

Na poličke či v špajzi vydržia aj banány, ktoré je však ak oochranu pred prezretím vhodné zabaliť do fólie. V chladničke by ste tiež zbytočne hľadali miesto sušenému ovociu, melónu či bylinkám. Veľkej väčšine produktov teda vyhovuje izbová teplota doplnená o vhodné podmienky a sucho – ktoré najlepšie docielite vysušením a vystlaním skladovacieho miesta papierovými kuchynskými utierkami.

Sú vám ekologické témy blízke? Otestujte si svoje vedomosti o udržateľnosti v našom EKO kvíze!

Ďalšie články

Učiť sa plávať až v dospelosti? Žiaden problém!

Plávanie v sebe skrýva v sebe mnohé zdravotné benefity, ale...

Zistiť viac

Čo robia vianočné obrúsky v lete?

Milé deti! Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo robia...

Zistiť viac