Ako správne skladovať potraviny? Ktorým to svedčí spolu a ktoré neznášajú chlad?

Okolo skladovania potravín existuje minimálne toľko mýtov, ako okolo triedenia odpadu. Tak kam teda naozaj patria paradajky, aký je zaručený spôsob na spomalenie plesne a čo patrí do chladničky?

Všeobecné triky

Ešte kým prejdeme k tomu, ktoré potraviny patria do špajze a ktoré si vyžadujú väčší chlad, povedzme si na úvod zopár všeobecných tipov. Základom je ovocie ani zeleninu pred uskladnením neumývať – rýchlejšie by sa potom pokazili. Čo však pred uložením príde vhod, je odstránenie všetkých poškodených či napadnutých častí – tie sa začnú kaziť ako prvé a pleseň sa z nich môže rozšíriť ďalej.

Užitočné je tiež poznať kuchynské dvojice, ktoré sa medzi sebou znášajú dobre a udržujú sa v kondícii, ale aj tie, ktoré si navzájom škodia. Tak napríklad zemiaky a jablká sú kamaráti – jablká bránia klíčeniu zemiakov a predlžujú tak ich život. Naopak, zemiaky sa nekamarátia s cibuľou, ktorá u nich klíčenie urýchľuje. Ideálnym párom nie sú ani niektoré druhy ovocia a zeleniny. Mrkva, brokolica ani hlávkový šalát príliš nemusia ovocie uvoľňujúce etylén (banány, marhule či hrušky), v ktorého blízkosti sa kazia oveľa rýchlejšie.

Do chladničky

Základom skladovania ovocia a zeleniny v chladničke je suché prostredie. To najlepšie docielite umiestnením papierovej kuchynskej utierky do nádoby či kuchynského šuflíka. Spomedzi ovocia sa v chladničke najviac páči citrusom (aj tie sa však dajú skladovať v špajzi) a hroznu, ktoré je však pred uskladnením vhodné rozdeliť na menšie kúsky, aby sa bobule na spodku nepoškodili a nezhnili.

Všeobecne do chladničky patrí to ovocie a zelenina, ktoré už je poškodené alebo zrelé tak, že sa onedlho môže pokaziť. Chladné prostredie zastavuje proces dozrievania, a preto je vhodné najmä na takýto typ uskladňovania.

Do špajze alebo na poličku

Väčšine ovocia i zeleniny sa páči mimo chladného prostredia – postačí im izbová teplota, chládok a pravidelný prísun vzduchu. Také sú paradajky, uhorky aj papriky, ale i cesnak, cibuľa alebo zemiaky.

Na poličke či v špajzi vydržia aj banány, ktoré je však ak oochranu pred prezretím vhodné zabaliť do fólie. V chladničke by ste tiež zbytočne hľadali miesto sušenému ovociu, melónu či bylinkám. Veľkej väčšine produktov teda vyhovuje izbová teplota doplnená o vhodné podmienky a sucho – ktoré najlepšie docielite vysušením a vystlaním skladovacieho miesta papierovými kuchynskými utierkami.

Sú vám ekologické témy blízke? Otestujte si svoje vedomosti o udržateľnosti v našom EKO kvíze!

See more articles in this category ovocie zelenina chladnička špajza tipy triky skladovanie potraviny
Ďalšie články

Letné grilovanie: Recepty a tipy na úžasné jedlá

Leto je ideálny čas na grilovanie s priateľmi, rodinou a...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť záložku do knihy? – video

V tomto období je všade okolo nás plno krásnych lúčnych...

Zistiť viac

Ako sa efektívne pobaliť na dovolenku? Tu sú naše tipy

Letná dovolenka je čas na oddych, objavovanie nových destinácií a...

Zistiť viac