Ako uskladniť bylinky na zimu

Leto je obdobím pestovania a zbierania byliniek. Niektoré z nich využijeme hneď, iné si môžeme nechať na horšie časy a využiť ich neskôr. Lenže ako na to?

Sušenie

Najbežnejším spôsobom spracovania byliniek je sušenie. Sušiť ich môžeme v sušičke, prirodzene na slnku alebo v tieni. Je dôležité dbať na to, aby sme ich pri sušení nemiešali, keďže menšie lístočky sa vysušia skôr. Najvhodnejšie bylinky na sušenie sú tzv. „suché“ bylinky – levanduľa, materina dúška, šalvia, nechtík a podobne.

Po tom, ako si bylinky vysušíme, je nevyhnutné ich správne uskladniť. Najlepšou možnosťou sú uzatvárateľné sklenené nádoby a tmavé miesto, kde sú v bezpečí pred hmyzom a slnkom. Uložiť ich môžeme aj do papierových sáčkov. Samozrejme nesmieme zabudnúť na to, v čom sa aká bylinka nachádza. Preto je najlepšie nádobky označiť.

Malý tip: Správne vysušené bylinky šuchocú 🙂

Mrazenie

Druhou možnosťou je bylinky zamraziť. To sa však dá výlučne s čestvými bylinkami. Tie oddelíme, umyjeme, osušíme a uložíme do krabičiek. Takto nám bylinky krásne oddelené vydržia v mraze a zostanú pripravené na použitie kedykoľvek ich budeme potrebovať.

Existuje ešte jeden tvorivý spôsob. Bylinky vo formičkách na ľad zalejeme olejom a zamrazíme ich spolu.

Bylinkový olej

Bylinky zalejeme kvalitným olejom, najlepšie slnečnicovým alebo olivovým. Takto naložené ich necháme lúhovať dva týždne na teplom mieste. Následne ich scedíme. Takto pripravený a v chlade uskladnený olej vydrží niekoľko mesiacov. 

Bylinky v mede

Pre milovníkov sladkého je tu aj takáto možnosť. Bylinky vložíme do pohára, nie príliš natlačené, a zalejeme medom. Počkáme, kým sa med roztečie všade a pohár dobre uzavrieme. Bylinky nám vydržia niekoľko mesiacov.

Bylinková soľ

Niektoré bylinky sú vhodné aj do kúpeľa. Budeme potrebovať hrubozrnnú kuchynskú soľ a bylinky podľa vlastného výberu. Soľ a bylinky striedavo vrstvíme a potom uzavrieme. Do tohto procesu môžete zapojiť aj deti, ktoré sa niečo naučia a zabavia.

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: bylinky tipy sušenie mrazenie bylinkový olej bylinková soľ
Ďalšie články

Ako pripraviť vývar plný chuti? I Pán Tymián – video

Klasický vývar je v mnohých rodinách synonymom nedele. Skúste si...

Zistiť viac

Spravte si tento rok minimalistické sviatky

Jasné, Vianoce boli odjakživa sviatkami hojnosti. Obdobím, keď si doprajeme...

Zistiť viac

Ako na úspešné sviatky bez hádok?

Sú vaše Vianoce plné pohody, koláčikov a rozprávok? Alebo je...

Zistiť viac