Efektívne aj efektné uskladňovanie potravín po lete

Forma zavárania či mrazenia ovocia a zeleniny je výborným riešením, ako uskladniť plody vašej záhrady. Možno ste si ovocie nazbierali aj sami v lese alebo vám niečo darovala suseda. V každom prípade, ak máte ovocia a zeleniny nadbytok, nečakajte, kým začne hniť. Jednoduchými krokmi viete plody odložiť” na neskôr a zjesť, keď na ne dostanete práve chuť. 

Mrazenie 

Táto forma uskladňovania potravín je ideálna pre všetkých, ktorým záleží na poriadnej dávke vitamínov. Rýchlym zmrazením zachováte množstvo prospešných látok. A slovo rýchly sme nepoužili náhodou. Pokiaľ chcete, aby bola zelenina aj po rozmrazení chutná a zachovala si farbu, mali by ste zvoliť rýchle zmrazenie, ktoré prebieha pri teplote -18 až -26°C. V bunkách a medzibunkových priestoroch zeleniny či ovocia sa tvoria malé kryštáliky. Tie sú rozmiestnené rovnomerne a vďaka tomu si plody uchovávajú tvar, farbu aj pevnosť. Pomalé zmrazenie prebieha pri teplote 0 až -6°C. Počas tohto sa v bunkách aj medzibunkových priestoroch tvoria veľké kryštály, ktoré na seba viažu aj vodu z okolia. Výsledkom je potom mazľavá štruktúra plodov, vytekajúca voda, zmena farby a strata čerstvosti. Aj preto odporúčame pri zmrazovaní ovocia a zeleniny nastaviť mrazničku na maximálny výkon, neskôr ju môžete vrátiť na ten pôvodný. 

Ovocie a zelenina sa najlepšie zmrazujú nasucho. Rozložte si papierové utierky na kuchynskú linku a poukladajte naň umyté plody. Nechajte chvíľu postáť a keď budú všetky plody suché, vložte ich do vami preferovanej nádoby na mrazenie. Ideálnou variantou sú plastové nádoby určené aj na mrazenie, tie bývajú označené vločkou. Sklenené sú v tomto prípade rizikom, nakoľko môže sklo pod vplyvom mrazu prasknúť. Ak máte pocit, že nádoby zaberajú príliš veľa miesta, skúste mikroténové vrecko, z ktorého pred uzatvorením vytlačte prebytočný vzduch. 

Tip: Bobuľoviny, ako sú maliny alebo černice, môžete mať nádherne zmrazené, ak dodržíte nasledujúci postup. Ovocie umyte, nechajte odkvapkať na papierových utierkach a suché položte na plech na pečenie alebo inú rovnú plochu. Snažte sa, aby sa príliš nedotýkali navzájom. Zamrazte ich takto na plechu a keď budú ľadové, až potom ich presypte do nádoby na mrazenie. Bobuľoviny sa inak zvyknú na seba nalepiť” a výsledkom môže byť jedna veľká ľadová guľa. 

Zaváranie 

Chutné kyslé uhorky či sladký kompót. Občas si k obedu radi otvoríme zaváraninový pohár. Koniec leta prináša množstvo druhov ovocia a zeleniny, ktoré viete zaliať nálevom alebo uvariť džem. Najdôležitejším krokom je však v tomto prípade čistota a dezinfekcia zaváraninových pohárov. Obyčajný saponát s teplou vodou tu ale nepostačí. Dôležité je zbaviť poháre čo najväčšieho množstva mikroorganizmov, ktoré zničíte pri teplote 100 °C. Sterilizovať môžete v rúre na pečenie, mikrovlnnej rúre alebo v horúcej vode. Práve to považujeme za klasické sterilizovanie, ktoré je jednoduché a veľmi účinné: 

  • Saponátom umyté a opláchnuté poháre a viečka vložte do veľkého hrnca.
  • Nalejte vlažnú vodu tak, aby boli zaváraninové poháre zaliate až po vrch a vodu priveďte pomaly k varu.
  • Tip: aby ste predišli prasknutiu skla, na dno hrnca položte textilnú utierku.
  • Poháre nechajte asi 10 minút vo vriacej vode. Na kuchynskú linku si prestrite papierové utierky a zaváraninové poháre na ňu opatrne poukladajte. 

Sterilizácia je pred samotným zaváraním nesmierne dôležitá, preto ju určite nepodceňujte. Inak môže vaše obľúbené kompóty a džemy napadnúť pleseň či mikroorganizmy. Zaváraninové poháre je možné použiť aj viackrát za sebou, nie je nutné kupovať každý rok nové. Dôležité je, aby bolo viečko funkčné. Tieto dni ponúkajú stále chutné plody, tak sa s chuťou pustite do uskladnenia potravín, aby ste mali počas zimných dní tie najchutnejšie verzie ovocia a zeleniny. 

Ďalšie články

Hygiena našich štvornohých priateľov

Hovorí sa, že psík je najlepším priateľom človeka. Oddane na...

Zistiť viac

Už ste si čistili svojpomocne šperky?

Šperkami sa ľudia už od nepamäti skrášľujú a je úplne...

Zistiť viac

Tajomný svet čokolády

Sladká, pikantná aj horká. Horúca, nalámaná na kúsky aj ľadová....

Zistiť viac