Gaštany: Čo všetko sa z nich dá pripraviť?

Gaštany k jeseni neodmysliteľne patria. Azda väčšine z nás pri myšlienke na ne napadne ich pečená vôňa nesúca sa ponad vianočné trhy. Vedeli ste však, že gaštany vedia byť užitočným pomocníkom aj v kúpeľni či v boji proti otravnému hmyzu?

Pečená istota

Na úvod sa patrí začať klasikou. Pripraviť si pečené gaštany totiž nie je nič komplikované a aj v domácich podmienkach by to mal zvládnuť takmer každý. 

Najprv si rozohrejte rúru na 200 °C. Gaštany narežte do krížika a nožom pritom zájdite do hĺbky približne pol centimetra. Vložte ich do hrnca, zalejte vodou, osoľte a priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, gaštany sceďte, preložte na plech a pečte asi 15 minút. Po vybratí z rúry konzumujte a nasávajte nenapodobiteľnú vôňu jesene.

Gaštany, pol života

Gaštany však ani zďaleka nie sú dobré len na jedenie. Ich rozomleté biele vnútro funguje aj ako skvelý a čisto prírodný hygienický prostriedok. V kúpeľni sa dá využiť hneď na niekoľko spôsobov.

Gaštanovým práškom môžete doplniť svoju starostlivosť o zuby a pomôcť si ním pri posilnení ďasien a bielení zubov. Pridať si ho tiež môžete do kúpeľa – gaštanový prach vo vani zlepší prekrvenie vašej pokožky. A aby toho nebolo málo, s práškom z gaštanov si taktiež môžete umývať vlasy, zabrániť tak ich rýchlemu vypadávaniu a zrýchliť ich rast.

Preč s hmyzom

Levanduľu, výluh z cesnaku či rôznych byliniek sme už proti otravným domácim návštevníkom vyskúšali asi všetci. Vedeli ste však, že na niektorý hmyz majú odpudzujúci efekt aj gaštany?

Látky obsiahnuté v gaštanoch nie sú nijak po chuti napríklad moliam či voškám. Na tie prvé najlepšie funguje vrecko zavesené v skrini medzi oblečením, zatiaľ čo vošky z rastlín najšikovnejšie strasiete prevareným výluhom z gaštanového prášku a vody.

Ďalšie články

Čierny, zelený alebo ovocný? Aké sú rozdiely medzi čajmi?

Druhým najobľúbenejším nápojom na svete, hneď po čistej vode, je...

Zistiť viac