Jesenné recepty ako od babičky

Október sa okrem úcty k starším spája aj s vôňami jesennej kuchyne, do ktorej nás to so stále tmavšími a studenejšími dňami láka viac a viac. Tu je niekoľko tipov na recepty, ktoré v sebe spájajú oboje – jesenné suroviny aj nezameniteľný rukopis starých mám.

Tekvicový prívarok

Stálicou jesene, ktorá svojou jasnou farbou ohlasuje príchod kratších dní a dlhších nocí, je tekvica. Tá sa dá pripraviť na milión spôsobov – uvariť, upiecť, premeniť na polievku či vrecúško slaných semiačok, ktoré si budete lúpať počas prechádzok ulicami vydláždenými pestrofarebným lístím. Azda najväčšou klasikou známou z kuchyne starej mamy je však tekvicový prívarok.

Jeho tajomstvom je ešte pred mixovaním tekvicu opražiť na oleji, podusiť a dobre osoliť. Až takto rozvarenú ju treba v hrnci rozmixovať a zahustiť smotanou. Podľa chuti môžete omáčku okysliť (citrónom či octom) a dosladiť. Úplne na vás (a, priznajme si, na tom, ako vás to naučila stará mama) je, či tekvicu rozomeliete úplne alebo necháte v omáčke aj jej kúsky.

Cesnačka

Ak máte chuť pustiť sa do viacchodového jesenného menu, dobrou voľbou na úvod môže byť cesnačka. Máločo vám pripomenie sychravý jesenný večer počas ktorého sa vás stará mama snažila presvedčiť, že zdravie prichádza cez žalúdok, lepšie, ako ostrá vôňa vareného cesnaku.

Potom, čo si očistíte a nastrúhate cesnak a zemiaky, rozohrejte si v hrnci maslo. Na to hoďte najprv cesnak, ktorý mierne opražte. Pridajte zemiaky, korenie a červenú papriku. Po miernom opražení všetko zalejte vývarom a dochuťte. Na vrch skvele padne strúhaný syr a do ruky pečivo. Ideálne cesnakové, ako inak.

Šípkový džem

Posledný tip je pre tých, ktorí majú v kuchyni radi výzvy a vedia sa v nej obracať takmer tak dobre, ako naše staré mamy. Čo tak pripraviť si vlastný šípkový džem plný vitamínu C?

Ideálne je nazbierať si tvrdé šípky, ktoré jednu po druhej zbavíte stoniek a čiernych častí a vložíte ich do hrnca s vodou. V ňom ich povaríte až do zmäknutia, rozmixujete a prípadne dolejete horúcou vodou. Následne ich treba prepasírovať (najlepšie niekoľkokrát) cez záclonu, ktorá ich zbaví chĺpkov. Prečistenú zmes si odvážte a na každý kilogram pridajte 400 gramov kryštálového cukru. Zmes prevarte a môžete ju postupne začať porcovať do zaváraninových pohárov, ktoré vám chuť jesene pripomenú aj po zvyšok roka.

 

 

Ďalšie články

Čierny, zelený alebo ovocný? Aké sú rozdiely medzi čajmi?

Druhým najobľúbenejším nápojom na svete, hneď po čistej vode, je...

Zistiť viac