Nezvyčajné letné limonády. Pripravte si ich doma

Ako sa hovorí, život si treba užívať. Letné prázdniny a horúčavy sú tým najlepším obdobím na experimentovanie a objavovanie nových chutí. Ak u vás doma čakáte návštevu alebo sa len chcete osviežiť niečím chutným a zdravým, vyskúšajte naše tipy na rýchle limonády. Varujeme vás však, že členovia vašej rodiny vám ju budú potajomky kradnúť. 

Limonády majú jednu obrovskú výhodu. Ak patríte medzi ľudí, ktorí nedodržiavajú pitný režim a počas dňa zabúdajú piť čistú vodu, limonády si budete chcieť pripravovať pravidelne. Samozrejme, že nič nenahradí čistú vodu, ktorá hydratuje najlepšie. No zdravá domáca limonáda je skvelou alternatívou, ako dať telu viac vody, než ste zvyknutí. Aj preto skúste pri ich príprave použiť namiesto cukru kvalitný med alebo kokosový cukor. A ak nie ste veľkým fanúšikom sladkej chuti, na dosladenie vám určite postačí len ovocie v samotnej limonáde. V lete teda určite nezabúdajte na pitný režim a rovnako si dávajte pozor aj na veľké množstvá ľadu v nápojoch. Teplotné rozdiely medzi horúcim vzduchom, ľadovým nápojom a vaším telom môžu byť riskantné. Poďme sa pozrieť na limonády, ktoré pozostávajú z chutných kombinácií ovocia a byliniek. Vyskúšajte ich pripraviť u vás doma a užívajte pohodu ešte stále letných dní. 

Broskyňovo-bazalková limonáda 

Potrebujeme: 

  • 3/4 hrnček trstinového alebo kokosového cukru (alternatívy podľa vás), 
  • 3 hrnčeky na kocky nakrájaných čerstvých broskýň, 
  • asi 15 lístkov bazalky,
  • 1 až 1,5 litra vody, 
  • 1 hrnček čerstvej citrónovej šťavy, 
  • 5 až 8 kociek ľadu, 
  • kúsky čerstvej broskyne a lístky bazalky na ozdobu.

V hrnci zohrievame cukor, kocky broskyne, bazalku a vodu a privedieme k varu. Sporák vypneme a necháme 30 minút odpočívať. Vyberieme lístky bazalky, pridáme citrónovú šťavu a následne zmes zachladíme. V mixéri rozdrtíme asi polovicu tejto zmesi s ľadovými kockami a zmiešame s prvou polovicou broskyňovej zmesi. Hotovú limonádu ešte pred podávaním dozdobíme čerstvými lístkami bazalky a plátkami broskyne. 

Levanduľovo-rozmarínová limonáda 

Potrebujeme: 

  • 1 hrnček ľubovoľného cukru,
  • 1 až 1,5 litra vody,
  • 8 citrónov (počet závisí od vašej preferencie),
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu,
  • 4 polievkové lyžice sušenej levandule. 

Postup je veľmi podobný tomu vyššie. Ide o to pripraviť sirup a teda rozpustiť cukor, ktorý sa teplom premieša s ďalšími ingredienciami. V hrnci privedieme k varu cukor a asi 250 ml vody. Keď sa cukor rozpustí, pridáme rozmarín a sušenú levanduľu. Odstavíme zo sporáka na minimálne 30 minút a následne zachladíme. Vychladenú zmes zmiešame so zvyšnou vodou, ľadom a citrónovou šťavou. Môžeme použiť kocky ľadu alebo v mixéri zmeniť jeho podobu na triešť. 

Grepovo-mätová limonáda s tonikom 

Potrebujeme: 

  • asi 200 ml tonik nápoja, 
  • šťava z 1 veľkého grepu,
  • 2 až 3 polievkové lyžice limetkovej šťavy, 
  • 300 ml vody,
  • zopár lístkov mäty. 

Príprava tejto limonády je až priveľmi jednoduchá. Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame a pre výraznejšiu chuť môžeme lístky mäty roztlačiť v mažiari.

Domáce limonády skladujte v chladničke, takto vám vydržia aj celý deň. Odporúčame však pred tým vybrať kúsky ovocia a ponechať v chladničke len tekutú časť limonády. Ovocie môžete pred podávaním vrátiť naspäť alebo nakrájať čerstvé. Tak nazdravie.

Ďalšie články

Hygiena našich štvornohých priateľov

Hovorí sa, že psík je najlepším priateľom človeka. Oddane na...

Zistiť viac

Už ste si čistili svojpomocne šperky?

Šperkami sa ľudia už od nepamäti skrášľujú a je úplne...

Zistiť viac

Tajomný svet čokolády

Sladká, pikantná aj horká. Horúca, nalámaná na kúsky aj ľadová....

Zistiť viac