Prečo je syr Halloumi taký obľúbený? Toto ste o ňom určite nevedeli

Rozmýšľate, ako ozvláštniť svoj letný jedálniček? Určite doň zaraďte cyperskú syrovú pochúťku menom Halloumi. Ak ste ho ešte neskúšali, prekvapí vás rafinovanou chuťou a jednoduchou prípravou na množstvo spôsobov.

Kde sa vzal, tu sa vzal

Názov tohto syra pochádza zo slova „almi“, čo znamená voda. Pravdepodobne bol tým myslený slaný nálev. Hovorí sa, že ho priniesli beduínske kmene z Blízkeho východu. Vďaka tomu, že syr bol v náleve, nepotreboval žiadne špeciálne podmienky na konzervovanie. Ak by ste hľadali recept na výrobu, určite ich nielen na internete nájdete mnoho, avšak pôvodný recept je tajomstvom cyperských rodín. Zaujímavosťou je, že Halloumi môžu údajne vyrábať iba ženy, lebo iba tie majú na to dostatočne jemné ruky.

Kedysi sa vyrábal iba z ovčieho a kozieho mlieka, moderná doba a vyššia produkcia však spôsobili, že dnes nájdete tento syr aj s podielom kravského mlieka.

Asi najuniverzálnejší syr

Udáva sa, že ide o jediný syr, ktorému oheň, drevené uhlie ani teplo neublíži. Práve naopak, je ideálny na grilovanie, opekanie aj vyprážanie. Zatiaľ čo si drží svoj tvar, na povrchu sa stane chrumkavejším a vo vnútri príjemne zmäkne.

Halloumi je výborný do šalátov, sendvičov, wrapov, používa sa aj strúhaný na cestoviny, ale tiež sa ním cestoviny plnia. Objavuje sa aj ako plnka do slaných koláčov, ale aj ako lahodné vyváženie chutí sladkého šalátu z ovocia. Hodí sa najmä k melónu, figám a datliam.

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

Toto určite vyskúšajte!

Pridajte syr Halloumi do horúcej rajčinovej polievky alebo do brokolicového či hráškového krému. Slanosť tohto syra a jeho jedinečná konzistencia v kombinácii s teplou polievkou je tým skutočným kulinárskym potešením.

Ďalším skvelým tipom je čerstvo upečený chlieb (alebo klasická hrianka), na ktorý naukladáte plátky syra, polejete ho olivovým olejom, pokvapkáte citrónom a posypete čerstvou mätou a čili. Cyperčania ho raňajkujú s miešanými vajíčkami, obedujú s čímkoľvek a večerajú s pohárikom vína. Inšpirujte sa!

Vedeli ste, že…?

– O Halloumi sa písali celé litánie, dokonca veršované básne, pričom prvé písomné zmienky o ňom majú viac ako 1 200 rokov.
– Kedysi sa pripravoval za účelom významného stretnutia žien zo susedstva, ktoré dokonca vytvárali syrárske spolky na čele s „babou syrárkou“ – najstaršou a najskúsenejšou gazdinou.
– Európska únia len nedávno udelila Halloumi štatút chráneného označenia pôvodu (CHOP) a uznala ho za jedinečný cyperský výrobok.
– V Británii sa ročne spotrebuje viac ako 12 000 ton syra Halloumi.
– Pri tradičnej výrobe sa do syra pridávajú sušené alebo čerstvé listy mäty.
​​- Tradičný syr Halloumi má tiež často tvar polmesiaca a záhyb môže obsahovať celý list mäty.
– Na Cypre sa tradične konzumuje surový. Obľúbenou cyperskou národnou kombináciou chutí je Halloumi s vodným melónom.

See more articles in this category jedlo syr halloumi
Ďalšie články

Ako pripraviť domáce plnené ravioli? – video

Vonku máme letné horúčavy a v takéto dni je najlepšie...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť letné osvetlenie? – video

Zaváraninové fľaše sa dajú využiť aj inde ako v kuchyni...

Zistiť viac

Letné grilovanie: Recepty a tipy na úžasné jedlá

Leto je ideálny čas na grilovanie s priateľmi, rodinou a...

Zistiť viac