Tajomný svet čokolády

Sladká, pikantná aj horká. Horúca, nalámaná na kúsky aj ľadová. Taká je čokoláda, pochúťka, ktorú sa nedá nemilovať. Čokoláda je v našej kultúre spájaná s výnimočnými udalosťami, darom či pochúťkou na upokojenie nervov. Dnes je už ľahko dostupná, no tá kvalitná je predsa len cenná a výnimočná. Najmä, ak ju dostaneme z lásky.

13. september je uvádzaný ako Medzinárodný deň čokolády, aj preto jej venujeme celý článok. Ešte pred tým, ako si priblížime pôvod kakaových bôbov a kedy ich ľudstvo začalo spracovávať, chceme upozorniť na jednu vec. Nie je čokoláda ako čokoláda. To poznáte najmä podľa zloženia na konkrétnom výrobku. Vždy si všimnite prvú zložku čokolády, ktorú práve držíte v ruke. Ak je na prvom mieste ako ingrediencia uvedený cukor a až potom kakaová hmota, ide o cukrovinku a nie čokoládu. A odkiaľ sa táto lahôdka vzala? 

Dávno, dávno pred tým 

Možno ste už v súvislosti s čokoládou počuli práve o Mayskej ríši, no história pestovania kakaových bôbov bola ešte pred vznikom ríše. Bôby pestovali už pred 3 000 rokmi Indiáni kmeňa Olmékov v Strednej Amerike. Príprava bola, samozrejme, iná ako tá dnes. Kakaové bôby sa rozomleli, zahustili kukuričnou múkou a dochutili vanilkou alebo čili korením. Boli dokonca tak vzácne, že plnili funkciu platidla a používali sa pri rôznych rituáloch. Do Európy sa kakaovník začal dovážať v 16. storočí, kedy Španieli vypozorovali aztécky zvyk pitia čokolády. Španieli tak dovážali kakao a miešali ho so škoricou či iným korením. Muselo prejsť ďalších 100 rokov, aby sa čokoláda začala sladiť cukrom. Vznikol tak výstrelok a vtedajšia novinka na starom kontinente menom čokoláda. 

Účinky čokolády na ľudské telo 

Aby sme boli presnejší, hovoríme o kvalitnej horkej čokoláde, ktorá obsahuje len nepatrné množstvo cukru. 100 gramov asi 85 % horkej čokolády obsahuje rozpustné minerály aj vlákninu: 

  • 11 gramov vlákniny, 
  • 67 % železa, 
  • 58 % horčíka,
  • a takisto draslík, zinok či selén a množstvo iných telu prospešných látok. 

Mnohé štúdie ukázali, že horká čokoláda môže zlepšiť v tele človeka prietok krvi a znížiť krvný tlak. Rovnako zvyšuje HDL cholesterol (tzv. dobrý cholesterol) a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Svoj účinok má aj na telo zvonku. Horká čokoláda môže prispieť k ochrane pokožky pred spálením. A na záver dodáme, že je aj afrodiziakum. Kvalitná čokoláda má množstvo pozitívnych účinkov, preto ju v primeranom množstve môžete celkom bezpečne konzumovať. 

Výroba čokolády doma 

Chutnú čokoládu si môžete vyrobiť aj doma a pridať do nej rôzne koreniny, oriešky alebo jednoducho čokoľvek, čo chcete. Základné ingrediencie však sú: 

  • 150 g kakaa z nepražených bôbov, 
  • 200 g kakaového masla,
  • 100 g hnedého trstinového cukru. 

Najskôr vo vodnom kúpeli pomaly roztopte kakaové maslo. Do mixéra dajte kakao z nepražených bôbov, trstinový cukor a prilejte roztopené kakaové maslo. Mixujte, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Do tejto zmesi môžete pridať oriešky, koreniny alebo rôzne semienka. Zmes vylejte do silikónových formičiek alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Čokoládu necháme stuhnúť na chladnejšom mieste alebo ju vložíme do chladničky. Príliš jednoduché? Vyskúšajte si pripraviť raw čokoládu u vás doma a pokojne ju darujte niekomu blízkemu. 

Ďalšie články

Hygiena našich štvornohých priateľov

Hovorí sa, že psík je najlepším priateľom človeka. Oddane na...

Zistiť viac

Už ste si čistili svojpomocne šperky?

Šperkami sa ľudia už od nepamäti skrášľujú a je úplne...

Zistiť viac

Efektívne aj efektné uskladňovanie potravín po lete

Forma zavárania či mrazenia ovocia a zeleniny je výborným riešením,...

Zistiť viac