Tipy na sezónne vegetariánske lahôdky na grile

Dá sa chutne grilovať aj bez mäsa? Určite áno! Či ste vegetariáni, alebo si chcete dať len pauzu od klobás, alebo jednoducho hľadáte niečo ľahšie, sezónna zelenina je na gril ako stvorená. A navyše farby, vône a chute čerstvej úrody spravia z každej grilovačky malý zážitok.
Cuketa, baklažán a paprika
Toto je trojica, ktorá nikdy nesklame. Nakrájajte ich na hrubšie plátky, potrite olivovým olejom a cesnakom, pridajte bylinky (výborne sa hodí rozmarín a tymian) a nechajte ich na grile, kým sa na povrchu nevytvoria prúžky od roštu. Výborne chutia aj po vychladnutí v sendviči alebo šaláte.
Špízy plné farieb
Špízy sú ideálnym spôsobom, ako skombinovať rôzne druhy zeleniny a získať pestrú chuť aj vizuálny efekt. Skúste kombináciu s červenou cibuľou, cherry paradajkami, šampiňónmi, cuketou a pridať na ochutenie môžete aj syr. Pokvapkať balzamikom, zľahka osoliť, ogrilovať a hotovo.
Halloumi alebo hermelín
Čoraz viac populárny halloumi si zachová tvar aj pri vysokej teplote, preto je ideálny na gril. Stačí ho nakrájať na plátky a jemne opiecť. Vynikajúci je aj hermelín zabalený v alobale s bylinkami a trochou medu. Krásne sa roztečie a prekvapí výraznou chuťou.
Ovocie patrí aj na gril
Grilovaná broskyňa, ananás alebo hruška vás dostane. Pri grilovaní sa cukry karamelizujú a ovocie získa jemne dymovú chuť. Skvelé ako dezert s kopčekom jogurtu alebo aj ako príloha ku grilovanému syru.
Tofu a tempeh
Ak túžite po niečom sýtejšom, siahnite po tofu alebo tempehu – ide o rastlinné zdroje bielkovín, ktoré skvele fungujú ako náhrada mäsa na grile. Marinujte ich v sójovej omáčke, cesnaku, mede a zázvore, nechajte aspoň hodinku odležať a potom grilujte. Chrumkavý povrch a mäkké vnútro sú zaručené.
Plnené šampiňóny alebo papriky
Veľké šampiňóny môžete naplniť zmesou syra, byliniek a orieškov. Papriky zase syrom feta, olivami a kúskom rajčiny. Zabaľte do alobalu a grilujte, kým nie sú mäkké a voňavé.
Skúste aj rastlinný burger
Nemusíte byť vegánom, aby ste si pochutili na dobrom rastlinnom burgri. Stačí šošovica, cícer alebo fazuľa, trocha korenín a byliniek a máte výživnú a chutnú alternatívu ku klasickému mäsu. Navyše je to ľahšia voľba pre žalúdok aj pre planétu. Podávajte v žemli s grilovanou zeleninou a domácim dipom a uvidíte, že zmizne zo stola ako prvý.
Ku všetkým grilovacím pochúťkam, samozrejme, patria aj rôzne dipy a my vám prinášame, ako si pripraviť tie najchutnejšie:
Jogurtovo-uhorkový dip (tzatziki štýl)
Zmiešajte biely (alebo rastlinný) jogurt s nastrúhanou uhorkou, cesnakom, citrónovou šťavou, olivovým olejom a kôprom. Ideálny k špízom, tofu alebo zelenine.
Avokádový dip (guacamole)
Rozpučte zrelé avokádo, pridajte limetkovú šťavu, soľ, čierne korenie a prípadne cesnak alebo nadrobno nakrájanú paradajku. Hodí sa ku grilovaným zemiakom, burgerom aj ako nátierka do pečiva.
Domáca BBQ omáčka
Zmiešajte kečup, horčicu, med (alebo javorový sirup), sójovú omáčku, cesnak a pár kvapiek octu. Krátko povarte a nechajte vychladnúť.
Jogurtovo-bylinkový dip
Zmiešajte biely jogurt s nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou, citrónovou šťavou a kvapkou olivového oleja. Univerzálny dip k chlebu, zelenine aj syru.
A nezabudnite ani na detaily, ktoré robia atmosféru. Pekné farebné obrúsky doladia prestretý stôl a postarajú sa o to, aby bola grilovačka nielen chutná, ale aj príjemná na pohľad.
Ak ste ešte neobjavili čaro grilovaného halloumi syra, určite si nenechajte ujsť tento článok: Prečo je syr halloumi taký obľúbený? Toto ste o ňom určite nevedeli a možno sa stane hviezdou aj vašej najbližšej grilovačky.
Vyčarujte si z balónika prírodné tienidlo
S trochou trpezlivosti a kreativity si môžete doma vytvoriť rozprávkové...
Zistiť viacAko grilovať zdravo a ekologicky?
Grilovanie k letu nepochybne patrí. Je to ideálna príležitosť stretnúť...
Zistiť viacKeramický pomocník pre dokonalé aranžovanie
Aj jednoduchý detail dokáže zmeniť spôsob, akým kvety vo váze...
Zistiť viac