Ako na najlepší brunch? Máme recept!
Základom brunchu je skvelé jedlo a pohodová atmosféra. Nedeľný brunch môže trvať aj niekoľko hodín, a ak ste ho ešte nikdy nezažili, tak vám odporúčame, aby ste to napravili. Čo je brunch, kde sa vzal a prečo je u nás aj vo svete taký obľúbený? O tom sa dočítate v našom článku.
Pojem brunch sa prvýkrát objavil v roku 1895 v britskom časopise Hunter’s Weekly. Britský novinár a spisovateľ Guy Beringer prišiel ako prvý s myšlienkou neskorých nedeľných raňajok. Slovo brunch teda pochádza z anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Brunch sú raňajky a obed v jednom. V našom jazyku neexistuje jeho preklad a aj u nás používame pojem brunch. Nedeľný brunch sa skoro považuje za spoločenskú udalosť, ktorá spája ľudí a dobré jedlo.
Spočiatku bol brunch obľúbenou víkendovou aktivitou pre bohatú vrstvu obyvateľstva, ktorá naň mala čas a peniaze. Neskôr sa brunch dostal medzi všetkých a obľúbili si ho natoľko, že reštaurácie a kaviarne začali ponúkať brunchové menu, ktoré sa zvyčajne podáva od 10. do 2. hodiny poobede.
Kde si môžete vychutnať brunch?
Zozbierali sme pre vás pár tipov, kam zájsť.
V Bratislave je naozaj nesmierne veľa podnikov, kam sa oplatí zájsť a vychutnať brunch. Nechajte sa inšpirovať.
V Trenčíne na Hlavnom námestí nájdete neskutočné množstvo útulných kaviarní a podnikov, do ktorých môžete zavítať. A ak prídete v letných mesiacoch, tak sa môžete usadiť na terasu, z ktorej budete mať nádherný výhľad na Trenčiansky hrad.
Môžete si vychutnávať krásy Banskej Bystrice a zároveň chutný brunch.
Lásku k jedlu a dobrej káve je veru cítiť. Ak ste z okolia Prievidze, určite choďte vyskúšať.
Okrem skvelej kávy a jedla vás privítajú aj krásne priestory podniku.
Ak máte chuť, brunch si, samozrejme, môžete pripraviť aj doma. Máme pre vás recepty, až vám budú slinky tiecť.
Hrášková nátierka
Ingrediencie:
150 g mrazeného hrášku
180 g cottage cheesu
hrsť valeriány
½ lyžičky citrónovej šťavy
1 jarná cibuľka s cíbikmi
štipka sušeného mletého cesnaku
20 g strúhaného parmezánu
čerstvý chlieb
Postup:
V mikrovlnnej rúre si rozmrazíme hrášok, ktorý postupne v mixéri rozmiešame s cottage cheesom, citrónovou šťavou, mletým cesnakom a strúhaným parmezánom. Keď budeme mať zmes poriadne rozmixovanú, bez hrudiek, nakrájame si na malé kúsky celú jarnú cibuľku a rozmixujeme. Do zmesi pridáme valeriánu a poslednýkrát rozmixujeme. Potom stačí nátierku natrieť na čerstvý chlebík. Kto chce, môže pridať stratené vajce alebo kúsok lososa. Vyskúšajte aj ďalšie skvelé tipy na recepty.
K brunchu patrí sladké a mimóza!
Tradičná mimóza sa skladá len z dvoch ingrediencií – pomarančovej šťavy a prosecca. My vám poradíme, aby ste vyskúšali aj tú netradičnejšiu.
Ingrediencie (4 poháre):
200 ml mangového džúsu
50 g ananásu
400 ml prosecca
Postup:
Ananás nakrájame na malé kocky a spolu s džúsom ho v mixéri rozmixujeme dohladka. Zmes rovnomerne rozlejeme do pohárov a dolejeme vychladeným proseccom. Na zdravie!
Ak túžite po pohodovej nedeli v kruhu rodiny a priateľov, vyskúšajte brunch. Uvidíte, že sa stane aj vašou obľúbenou nedeľnou aktivitou.
Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?
Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...
Zistiť viacTipy na zlepšenie komunikácie a prehlbovanie vzťahu počas chladnejších mesiacov
Chladné mesiace sú výbornou príležitosťou na to, aby sme sa...
Zistiť viacŠpecialistka na výživu Veronika Hanáková: „Je normálne zlyhať, sme ľudia, nie stroje“
S príchodom chladnejších dní a skracujúcim sa denným svetlom často...
Zistiť viac