Ako na najlepší brunch? Máme recept!

Ako na najlepší brunch? Máme recept!

Základom brunchu je skvelé jedlo a pohodová atmosféra. Nedeľný brunch môže trvať aj niekoľko hodín, a ak ste ho ešte nikdy nezažili, tak vám odporúčame, aby ste to napravili. Čo je brunch, kde sa vzal a prečo je u nás aj vo svete taký obľúbený? O tom sa dočítate v našom článku. 

Pojem brunch sa prvýkrát objavil v roku 1895 v britskom časopise Hunter’s Weekly. Britský novinár a spisovateľ Guy Beringer prišiel ako prvý s myšlienkou neskorých nedeľných raňajok. Slovo brunch teda pochádza z anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Brunch sú raňajky a obed v jednom. V našom jazyku neexistuje jeho preklad a aj u nás používame pojem brunch. Nedeľný brunch sa skoro považuje za spoločenskú udalosť, ktorá spája ľudí a dobré jedlo. 

Spočiatku bol brunch obľúbenou víkendovou aktivitou pre bohatú vrstvu obyvateľstva, ktorá naň mala čas a peniaze. Neskôr sa brunch dostal medzi všetkých a obľúbili si ho natoľko, že reštaurácie a kaviarne začali ponúkať brunchové menu, ktoré sa zvyčajne podáva od 10. do 2. hodiny poobede. 

Kde si môžete vychutnať brunch? 

Zozbierali sme pre vás pár tipov, kam zájsť. 

Ako na najlepší brunch? Máme recept!

Panenská kaviareň, Bratislava

V Bratislave je naozaj nesmierne veľa podnikov, kam sa oplatí zájsť a vychutnať brunch. Nechajte sa inšpirovať.

Clock Bar, Trenčín 

V Trenčíne na Hlavnom námestí nájdete neskutočné množstvo útulných kaviarní a podnikov, do ktorých môžete zavítať. A ak prídete v letných mesiacoch, tak sa môžete usadiť na terasu, z ktorej budete mať nádherný výhľad na Trenčiansky hrad. 

Manuele, Banská Bystrica

Môžete si vychutnávať krásy Banskej Bystrice a zároveň chutný brunch. 

Made je láska, Prievidza

Lásku k jedlu a dobrej káve je veru cítiť. Ak ste z okolia Prievidze, určite choďte vyskúšať. 

Nico bistro & caffé, Košice

Okrem skvelej kávy a jedla vás privítajú aj krásne priestory podniku. 

Ak máte chuť, brunch si, samozrejme, môžete pripraviť aj doma. Máme pre vás recepty, až vám budú slinky tiecť

Hrášková nátierka

Ako na najlepší brunch? Máme recept!

Ingrediencie:

150 g mrazeného hrášku
180 g cottage cheesu
hrsť valeriány
½ lyžičky citrónovej šťavy
1 jarná cibuľka s cíbikmi 
štipka sušeného mletého cesnaku
20 g strúhaného parmezánu 
čerstvý chlieb 

Postup:

V mikrovlnnej rúre si rozmrazíme hrášok, ktorý postupne v mixéri rozmiešame s cottage cheesom, citrónovou šťavou, mletým cesnakom a strúhaným parmezánom. Keď budeme mať zmes poriadne rozmixovanú, bez hrudiek, nakrájame si na malé kúsky celú jarnú cibuľku a rozmixujeme. Do zmesi pridáme valeriánu a poslednýkrát rozmixujeme. Potom stačí nátierku natrieť na čerstvý chlebík. Kto chce, môže pridať stratené vajce alebo kúsok lososa. Vyskúšajte aj ďalšie skvelé tipy na recepty

K brunchu patrí sladké a mimóza!

Tradičná mimóza sa skladá len z dvoch ingrediencií – pomarančovej šťavy a prosecca. My vám poradíme, aby ste vyskúšali aj tú netradičnejšiu. 

Ingrediencie (4 poháre):

200 ml mangového džúsu
50 g ananásu
400 ml prosecca

Postup: 

Ananás nakrájame na malé kocky a spolu s džúsom ho v mixéri rozmixujeme dohladka. Zmes rovnomerne rozlejeme do pohárov a dolejeme vychladeným proseccom. Na zdravie! 

Ak túžite po pohodovej nedeli v kruhu rodiny a priateľov, vyskúšajte brunch. Uvidíte, že sa stane aj vašou obľúbenou nedeľnou aktivitou. 

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: recept kamaráti brunch
Ďalšie články

Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?

Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...

Zistiť viac

Tipy na zlepšenie komunikácie a prehlbovanie vzťahu počas chladnejších mesiacov

Chladné mesiace sú výbornou príležitosťou na to, aby sme sa...

Zistiť viac

Špecialistka na výživu Veronika Hanáková: „Je normálne zlyhať, sme ľudia, nie stroje“

S príchodom chladnejších dní a skracujúcim sa denným svetlom často...

Zistiť viac