Infografika: Zásady stolovania – Čo určite dodržiavať?

V súčasnosti by sa mohlo zdať, že zásady stolovania sú prežitkom minulých storočí a pre modernú dobu pôsobia príliš strojene. Nie je to však pravda. Ich dodržiavanie je prejavom slušnosti a minimálne pri stolovaní mimo rodinného kruhu by sme sa nimi mali riadiť. Ako používať taniere, príbory a obrúsky, aby sme si nespôsobili faux pas v spoločnosti? Aké je správne držanie tela a čo s kúskom jedla, ktorý nám náhodou spadne pod stôl?

Stôl pekný na pohľad

Bez ohľadu na to, na akú príležitosť prestierame stôl, základom by mal byť biely obrus. Cez okraj stola by mal presahovať približne tridsať centimetrov. Následne ho môžeme k danej príležitosti doladiť farebným prestieraním, obrúskami či stredovými pásmi s rôznymi motívmi (slávnostné, sezónne ladené…). K umocneniu atmosféry môžu prispieť rôzne ozdoby ako vázy s kvetmi, svietniky, kamienky, platí však, že dekorácie nesmú zacláňať oproti sebe sediacim hosťom.

Taniere, príbory, poháre majú svoje miesto

Na stôl kladieme podľa potreby plytký, alebo hlboký a plytký tanier. Pri špeciálnych príležitostiach môžeme použiť aj podkladací tanier, ktorý však nie je určený na jedlo, ale vyhradzuje miesto pred hosťom. Taniere by mali byť vzdialené od okraja stola 2 až 3 cm.

Príbor umiestnime vedľa veľkého taniera nasledovne: na ľavú stranu dáme vidličku a na pravú stranu nožík otočený čepeľou smerom k tanieru. Vedľa nožíka z pravej strany nasleduje lyžica. Ak bude súčasťou večere predjedlo, je potrebné pridať ešte jeden súbor príboru, ktorý umiestnime z vonkajšej strany k hlavnému príboru v rovnakom usporiadaní ako predchádzajúci. Dezertný príbor sa ukladá nad hornú stranu taniera. Rúčky smerujú k ruke, ktorou ho budeme používať.

Poháre ukladáme vpravo nad taniermi. Ako prvý bude stáť pohár na aperitív, a to konkrétne nad čepeľou hlavného noža. Ostatné poháre na víno, pivo či nealko ukladáme na pravú stranu od prvého pohára a to spôsobom od najmenšieho k najväčšiemu.

Na stole by nemali chýbať základné dochucovadlá jedla a obrúsky. Úloha hostiteľa je dozrieť na správne podávanie jedál. Obsluhovať sa začína od hlavnej (najvýznamnejšej) osoby, ktorá spravidla sedí za vrchstolom a pokračuje sa k hosťom sediacim na pravo od nej.

Čo (ne)robiť za stolom

Slušné správanie sa a dodržiavanie základných pravidiel patrí tak do reštaurácie, ako aj do domáceho prostredia – či už stolujeme s rodinou, alebo s priateľmi. Na pamäti by sme mali mať najmä nasledovné zásady.

Čo nás učia už odmalička

Pri spoločenskom obede a večeri by sme mali sedieť vzpriamene, opieranie sa lakťami o stôl je neprípustné. Nech sme akokoľvek hladní, jesť sa má pomaly a distingvovane, odrezávame si a naberáme malé kúsky jedla. Mľaskanie a sŕkanie polievky nepatrí medzi prejav slušnosti. Nerozprávame s plnými ústami, vždy ich máme prázdne, ak chceme niečo povedať. Tiež nie je slušné použiť špáradlo pri stole, preto sa ospravedlníme a túto činnosť vykonáme v súkromí, napríklad na toalete.

Látkové a papierové obrúsky

Ak je k dispozícii látkový obrúsok, ten sa dáva na kolená, pričom ženy si ho majú rozprestrieť len na polovicu, muži zase celý. Jeho účelom je ochrániť nás pred ušpinením a poslúžiť môže aj na utrenie úst. Ak nám padne na zem, nedvíhame ho, ale požiadame hostiteľa či čašníka o nový. Použitý obrúsok poskladáme a položíme na stôl po ukončení hostiny tak, aby prípadné nečistoty či škvrny z obrúska nebolo vidieť. Papierová servítka sa odkladá naľavo od taniera a keď dojeme, uloží sa na tanier. V žiadnom prípade ju nepoužívame ako náhradu za vreckovku.

Ako používať príbor

Jesť začíname vždy s príborom, ktorý je umiestnený najďalej od taniera a postupujeme smerom k tanieru. Príborom okolo seba nemávame a nezabúdame ani na dôležitý fakt, že nožík do úst nepatrí.

Ak menu obsahuje chlieb a pečivo, tak z neho neodhryzujte, ani ho nekrájajte. Podľa správnosti sa z neho majú odlamovať malé kúsky. Ak na pečivo nemáte určený tanierik, môžete si ho položiť na servítku naľavo. Mäso od kostí oddeľujeme príborom, ak to v danej reštaurácií nie je povolené za pomoci rúk. V takom prípade je povinnosťou čašníka priniesť nám misku s vodou na opláchnutie prstov. Kávovú lyžičku nikdy nevkladáme do úst, je určená len na premiešanie nápoja, následne sa má položiť na tanierik, nemala by zostávať v šálke.

Nehody a odnášanie vecí zo stola

Ak nám jedlo spadne zo stola, stáva sa pre nás neexistujúcim, rozhodne na danú vec neupozorňujeme a spadnuté jedlo nedvíhame zo zeme. Prevrátenie pohára s nápojom nie je vecou, ktorá by mala pokaziť naše posedenie. Treba to zobrať humorne a vyliatu vodu, víno či inú tekutinu čo najrýchlejšie utrieť obrúskom, ktorý je na to určený.

Dôležitou zásadou stolovania v reštaurácii je, aby sme nikdy nezačali ukladať použité taniere a príbory na kôpky, či dokonca ich ukladať na vedľajší stôl. To majú na starosti čašníci, my trpezlivo čakáme, kým nám prázdny tanier zo stola zoberú.

Vychutnávať jedlo aj atmosféru

Či už sme hostiteľom, alebo hosťom, mali by sme dbať o dodržiavanie základných zásad stolovania. Veď príjemné posedenie to nie je len chutné jedlo, ale aj dobrá atmosféra, na ktorej sa podieľa tak čisté a pekné prestieranie, ako aj správanie sa jednotlivcov za stolom. Vychutnávajme si stolovanie v spoločnosti a pritom nezabúdajme, že aj od nás záleží, ako a či vôbec bude chutiť ostatným.

Ďalšie články

Servítková technika: Vianočné ozdoby

Ak vás nechávajú každoročné trendy v ozdobovaní vianočného stromčeka aj...

Zistiť viac

Servítková technika krok za krokom

Servítková technika, resp. dekupáž je ideálnym spestrením času na dlhé...

Zistiť viac

Výroba toaletného papiera – zaujímavosti nielen z dávnej histórie

Vraví sa, že Rimania vynašli pred tisíckami rokov kanalizačný systém,...

Zistiť viac