Bylinky – chutná a užitočná dekorácia

Bylinky v kuchyni sú chutnou aj užitočnou dekoráciou. Veď čo je lepšie, ako siahnuť po čerstvej pažítke či bazalke? Pozrite sa s nami, ktoré z nich by nemali chýbať na vašom parapete.

Pre začiatočníkov

Žeruchu zvládne vypestovať aj najväčší amatér. Táto jednoročná bylinka rýchlo rastie, už týždeň od vysiatia si jej lístkami môžete posypať chlieb s maslom. Žerucha je vhodná aj do nátierok, na ochutenie omelety či zemiakovej kaše a je doslova nabitá zdravím – vitamínom C, železom, vápnikom, draslíkom aj horčíkom.

Pre milovníkov stredomorskej kuchyne

Čerstvé listy bazalky sú neodmysliteľnou súčasťou omáčok na cestoviny a zeleninových šalátov. Podávajte ju vždy až do hotových jedál. Kvetináč s bazalkou by ste mali rozhodne umiestniť na okenný parapet, nevonia totiž muchám – odpudzuje ich.

Zdroj foto: Pexels

Pre zábudlivých

Ak občas zabudnete na polievanie kvetov, mäta je pre vás ideálnou bylinkou. Vie prežiť aj v nehostinných podmienkach. Jej lístky využijete v nápojoch aj pokrmoch. Skúste ju pridať do šalátu alebo k mäsu. Okrem toho si z nej môžete vyrobiť aj ústnu vodu.

Pre tých, čo často varia čínu

Pažítka je vďaka svojej intenzívnej aróme používaná na dochucovanie omáčok čínskej kuchyne, možno aj preto dostala prívlastok čínska pažítka. Okrem toho je táto bylinka ideálna na chlieb. Telu dodá vitamín C aj B2. Pri jej pestovaní si treba dať pozor na zalievanie – rýchlo vysychá a má rada odstátu vodu.

Foto: Katka Pavlickova, zdroj: Unsplash

Pre kuchárov s citlivým nosom

Pretože je tymian jednou z chuťovo najvýraznejších byliniek, je určený kuchárom s citlivým nosom. Do jedla ho treba pridať už na začiatku varenia, aby naplno rozvinul svoju korenistú chuť a arómu. Hodí sa do polievok, omáčok, k rybám, zverine aj hydine. Pôsobí proti zápalom zažívacieho ústrojenstva.

Pre romantické duše

Rozmarín bol symbolom lásky už za antických čias. Aj v našich končinách znamenalo kedysi jeho darovanie vyjadrenie túžby po milovanom človeku. Svojím vzhľadom (a niekomu aj vôňou) pripomína malý ihličnan. Využijete ho pri príprave rýb či jahňacieho mäsa. Podporuje prekrvenie tela a pomáha aj pri vypadávaní vlasov.

Zdroj foto: Pexels

Pre tých, ktorí zle spia

Má citrónovú vôňu a veľa priaznivých účinkov, inak by nedostala prívlastok lekárska. Reč je o medovke, ktorá sa používa pri liečbe nespavosti, ale aj depresiách a bolestiach hlavy. Kto si z nej nechce spraviť čaj, môže ju využiť na dochutenie dezertov, v chladených nápojoch, ale aj v  šalátoch, omáčkach a džemoch. Keďže má hlboký koreňový systém, doprajte jej vysoký kvetináč.

Pre pravidelných konzumentov mäsa

Oregano, u nás známe aj ako pamajorán, je trvalkou, ktorú si môžete pestovať v kvetináči na slnečnom mieste. Výborne sa hodí na dochucovanie mäsových jedál a gulášov, ale využijete ho aj pri príprave domácej pizze a omáčok s rajčinovým základom. Ak si ho chcete nasušiť, strihajte ho dopoludnia, kedy najviac vylučuje vonné silice.

Zdroj foto: Fotofolia

Náš tip

Okrem toho, že bylinky v kuchyni sú vďačnou prísadou pri varení, sú aj milou ozdobou. A to nielen živé, v kvetináči, ale aj sušené, úhľadne zavesené na motúziku a čakajúce na svoju chvíľku. A komu by nebolo ani toto dosť, môže svoju domácu zelenú džungľu obohatiť o motívy byliniek a kvetov. Napríklad na kvetináčoch, ktoré si ozdobíte servítkovou technikou a môžete tak rovno zladiť vybraný motív z papierového obrúska s bylinkou vo vnútri. Vyhnete sa tým bádaniu, čo za bylinku to vyrašilo v neoznačenom kvetináči. Majiteľov kuchyne vo vidieckom štýle zase potešia romantické vzory byliniek a trvaliek na obrúskoch s potlačou. Živé bylinky a vzorované obrúsky dodajú nový rozmer aj slávnostne prestretému stolu.

Zdroj titulného obr.: Suzy Hazelwood, Pexels