Farba ovplyvňuje chuť do jedla

Určite si tiež radi prelistujete časopisy s rôznymi receptami a kocháte sa pohľadom na pekne naaranžované jedlo. Hľadáte inšpiráciu alebo si len vychutnávate jedlo očami? Viete, ako vzhľad jedla ovplyvňuje vaše chute? S ktorými farbami sa pohrať, ak chcete zaujať návštevu vašimi kulinárskymi schopnosťami? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v našom článku.

Po čom oči túžia

Ak sa pozriete na fotodokumentáciu rôznych jedál, väčšina z nich je zrejme „okorenená“ jasnejšími farbami. Túto skutočnosť si pravdepodobne ani neuvedomujete, zvlášť, ak je autor fotografií šikovný. Na vzhľade v potravinárskom priemysle totiž závisí viac, ako si myslíte – jesť v istom slova zmysle dokonale zvládate aj očami. Naše oči prirodzene vyhľadávajú kontrast a pestrosť. Jasnejšie farby a pestrá ponuka v nás podvedome vyvolávajú istý chuťový pôžitok.

(Ne)prirodzená chuť farieb

Štúdie už niekoľkokrát dokázali, že vzhľad jedla má pomerne jasný psychologický vplyv na to, ako vnímame chute. Skúste si sami v hlave priradiť farby k základným chutiam – určte si farbu pre sladkú, slanú, kyslú a horkú chuť. Spojili ste si sladkú chuť s červenou alebo ružovou farbou, slanú s bielou, kyslú so zelenou alebo žltou a horkú s čiernou farbou? Tak ste odpovedali asi rovnako ako väčšina respondentov z rôznych nezávislých štúdií.

S červenou a oranžovou farbou si ľudia vo všeobecnosti spájajú sladkú, výživnú a zrelú chuť. Nie div, keďže sa s týmito farbami stretávame predovšetkým na vyzretom ovocí plnom vitamínov. Červená sa s obľubou využíva aj v supermarketoch ako farba na potravinových baleniach. Nielenže si pri pohľade na ňu podvedome vybavíme všetky vyššie zmienené prívlastky, zároveň ide tiež o pomerne výraznú farbu, takže ju len tak neprehliadneme.

Zelená farba pre nás predstavuje symbol zdravia a nedotknutej prírody. Aj preto nás možno tak lákajú listové šaláty s nakrájanými kúskami malých paradajok. Niekto si však v súvislosti so zelenou farbou predstaví kyslé tóny, pričom podobne je to aj so žltou farbou. Hnedá a čierna farba majú prirodzene zemité a horké tóny. Nečudo – veď týmto farbám zodpovedajú napríklad mandle, čokoláda alebo káva.

Farba ovplyvňuje množstvo zjedených maškŕt

Vplyv farieb na chuť do jedla skúmali vedci s bonbónmi a lentilkami. Čo zistili? Čím farebnejší je náš výber, tým viac toho zjeme. Ak ľuďom ponúkli misku s jednou farbou týchto maškŕt, zjedli toho takmer o 70 % menej, ako keď im bola prezentovaná celá farebná škála bonbónov. A nie je jedno ani to, či máme na očiach 7 alebo 10 farieb. Prirodzene preferujeme verziu s desiatimi farbami, pretože tak je výber pestrejší. 

Rozdiely naprieč kultúrami

Ukazuje sa, že spojenie farieb so špecifickými chuťami nie je na celom svete univerzálne. Ak napríklad ukážeme svetlomodrý nápoj obyvateľovi v Číne, očakáva mätovú príchuť. Na rozdiel od neho si Angličan svetlomodrú farbu  spojí s malinami. Ak im ukážeme sýtočervený nápoj, Číňania očakávajú brusnicovú príchuť a Angličania jahodovú.

Vplyv farby príboru

Dokonca i to, akým príborom jeme, má vplyv na vnímanie našich chutí. Vedci v Anglicku študovali vplyv farby príboru na vnímanie chutí. Dokázali, že ak dáme ľuďom jesť jogurt s bielou lyžičkou, zdá sa im hustejší a chuťovo plnší, ako keď ho jedia ružovou lyžičkou. Jogurt jedený modrou lyžičkou sa im zdá slanší – aj tento fakt vedci spojili s kultúrnymi zvyklosťami, pretože v supermarketoch sú často slané produkty predávané v modrých obaloch.

Za prestretým stolom…

Čakáte návštevu a chcete, aby jej u vás chutilo? Správne prestretý stôl môže spraviť zázraky. Ovplyvňuje nielen vnímanie celkovej atmosféry, ale aj servírovaného jedla. Už len to, na aký tanier jedlo pripravíte, zohráva svoju rolu. Vhodné je využiť kontrasty podľa toho, aké jedlo pripravujete.

Určite sa vyhnite modrej farbe, tá je najmenej vhodná. Potláča chuť do jedla a zároveň znižuje hlad. Je to pochopiteľné, v prírode nájdeme len málo prirodzene modrých potravín. Ak chcete zaujať hostí chutne prestretým stolom, použite červenú – prirodzený stimulant chuti do jedla.

Použitie obrusov je dnes skôr výnimkou alebo sviatočným zvykom. Aby červená na stole nepôsobila príliš agresívne, môžete ju použiť ako dekoráciu v podobe naaranžovaných obrúskov alebo zvoľte taniere s červeným dekorom. Červená sa výborne kombinuje s bielym podkladom, hodí sa však aj na drevený stôl. Atmosféru tiež dotvoria červené kvetiny. Nakoniec už len zapáľte sviečky a pustite sa s chuťou do jedla!

Ďalšie články

Infografika: Skladanie obrúskov na slávnostný stôl

Príležitostí na oslavu je počas roka vždy dosť. Slávime narodeniny,...

Zistiť viac

Prestierame na romantickú večeru

Bytom sa vznáša vôňa čerstvo uvareného jedla a hrá príjemná...

Zistiť viac

Infografika: Skladanie obrúskov na vianočný stôl

Vianoce sú obdobím, kedy sa domov mení na čarovné miesto...

Zistiť viac